Registreren | Aanmelden  
Nieuws en WeetjesAankomende ActiviteitenVeelgestelde VragenInformatie over Checkpoint WOver WhiskyContacteer ons
uitklappen Van graan tot whisky
Hieronder vindt u het verhaal van hoe gerst verwerkt wordt tot de favoriete drank van onze club: whisky.

uitklappen Gerst
Tweerijïge gerst wordt gebruikt als basisgrondstof voor de productie van whisky.

uitklappen Mouten
Whisky wordt gemaakt van gemoute gerst.
Dat betekent dat de gerst behandeld is om een zo hoog mogelijk zetmeel- en suikergehalte te bekomen door deze eerst te laten kiemen.

uitklappen Turf
Het drogen van de kiemende gerst gebeurde met wat er voorhanden was. Op sommige plaatsen was dit hout of kolen, elders was dit turf.
Turf geeft een heel specifiek en sterk aroma vrij bij het verbranden.

uitklappen Malen
Om de suikers makkelijker te laten oplossen in water om van daaruit verder te kunnen gaan in het proces, wordt de gemoute gerst eerst gemalen.

uitklappen Mashing
De suikers in de grist (gemalen malt) worden opgelost in warm water.

uitklappen Fermentatie
Door gist toe te voegen aan de wort (warm suikerwater van de mash) wordt een maximum aan suikers omgezet in alcohol.

uitklappen Gist
Gist levert als afvalproduct van zijn voeding alcohol. Precies dat maakt het zo'n interessant organisme.

uitklappen Distillatie
Door de wash (het bier uit de washbacks) te verwarmen en de vluchtige alcoholdampen op te vangen en weer af te koelen tot vloeistof wordt de alcohol van het water gescheiden.

uitklappen Stookketel
Het soort ketel en de manier van gebruiken heeft een bepalende invloed op het karakter en de uiteindelijke smaak van de whisky.

uitklappen Rijping
Na de intensiteit van het produceren van de spirit komt de rust. De spirit kan vele jaren rijpen in het vat om zo to whisky te verworden. Een uiterst complex chemisch proces.

Uw Privacy
  website created by EL HAUWIE